Borr och plintgjutning

Jahapp, nu har det börjat hända saker här hemma. 
Stackars bergvärmeborr-mannen står fortfarande ute på gräsmattan och borrar eftersom, först lade kompressorn av och behövde lagas och sen är tydligen berggrunden under vårt hus bokstavligt talat stenhårt... eller kanske till och med järnhårt... så att själva borrkronan gick sönder och behövde bytas ut (igårkväll, när han trodde han skulle hinna klart... han var INTE glad). Hände tydligen hos grannen när han fixade bergvärme förra året också. De kommer vägra borra i det här området efter detta gissar jag.Igår invaderades stället av två snickare också. De började med att räkna ut var plintarna för balkong- och stödpelare ska stå, bryta upp plankor på altanen och entrén och gräva djupa hål längs med husväggen nedanför altanen. SYND att jag glömde gräva upp de sista jordgubbsplantorna och plantera upp dem i trädgårdslandet, nu är de söndergrävda eller begravda under stora högar av sand. Som tur är har jag gott om plantor i landet också, så vi klarar oss ändå. 
Lite smått stökigt börjar det bli där ute om man säger så, och det här är bara början...
På något konstigt vis ska de hinna kapa av taket och få på det nya innan nästa fredag. Jag och sambon är lite smått skeptiska till detta, men det sägs att just de här snickarna är skickliga och snabbjobbade så vi får se.
Halvfart

Dagen idag har gått i halvfart, iaf för mig... dock inte för dottern som ständigt kör i 110 när hon är i vaket tillstånd. Anledningen till min inbromsning var en natt av ont i magen och näst intill obefintlig sömn. 
Trots detta gav jag mig av för matinköp i arla morgonstund. Kylen ekade tomt och var i stort behov av påfyllning, och eftersom jag inte visste om magontet skulle bli värre tog jag tag i det hela så fort jag kunde och promenerade in genom mataffärens dörrar exakt klockan tio över åtta. 
Det gick! men efteråt var jag rätt slut och det har inte blivit mycket mer gjort här hemma under dagen. Måste dock säga att det var väldigt skönt att åka och storhandla så tidigt, när det nästan är folktomt i affären. Lilla J blev visst också rätt trött efter det ovanliga morgonäventyret (aldrig har väl mamma fått för sig att shoppa mat så tidigt förrut) och sov i nästan två timmar när vi kom hem. Som tur var... så att jag också hann pusta ut. Magontet lugnade sig sen också som tur var...

Nu väntar fredagsmys framför tv:n och antagligen rätt tidig säng-gång. Imorgon är det förberedelser inför målning av garaget och lite omflyttning i stora dotterns rum (så sambon kan börja förbereda för bergvärme-pumpen) som gäller. Sambon min var och köpte färg idag och nu är vi nyfikna på att se hur det blir. Bra hoppas vi eftersom samma färg kommer målas på stora huset när det blir klart...IKEA och planering

Altanen är rensad... sånär som på bordet och stolarna. Det ska ju enligt vädergubben på tv4 bli fint väder resten av veckan och då kan det ju vara trevligt att ha möjligheten att sitta ute. Men i helgen åker även de bort...och så får vi sitta i gräset om vi vill vara ute.

Även om jag vet att det ligger långt fram i tiden så kan jag inte låta bli att "så smått" börja planera och inreda alla nya rum. Igår åkte jag och lillstrumpa till IKEA för en liten fundera- och planera-runda. Hann promenera och fundera mig igenom alla avdelningar tre, eller var det fyra, gånger innan mamma slöt upp för lite lunch-date och hejdade mig. Vad mycket man vill ha, och vad dyrt det blir i så fall. Vi får nog leta en del på Blocket (ett bra alternativ till att köpa helt nytt enligt mig) också känns det som. 

Min lilla trip resulterade även i kökspallen BEKVÄM, en avlång svart ljushållare till vardagsrumsbordet, gröna äppel-värmeljus i 36-pack och bruna äppel-och-kanel-värmeljus också de i 36-pack, 6 ljuslyktor i glas, skåp-och lådspärrar så lilla J inte ska ta sig in bland knivar, sopor, rengöringsmedel, vispar och annat trevligt som finns i köket, 3 cd-fodral som rymmer 20 cd/dvd-skivor var, tre brödformar, 12 små dricksglas, fem frukt-kort som ska installeras i svarta tavelramar och så småningom sättas upp i köket, fyra vita krukor som nu står i köksfönstret och snart ska innehålla färska kryddor, och en blå fleecefilt.
Jag som bara skulle fundera och planera och absolut inte handla något (förutom skåp- och lådspärrarna), men det är väl mer regel än undantag på IKEA-resor...

Väl hemma var jag för en gångs skull duktig och packade upp min påse med saker med en gång och sen skulle kökspallen BEKVÄM monteras ihop. Man tycker inte det ska var någon större deal med en lite kökspall... men tji fick jag. För det första hade jag en 9-månaders dotter som promt skulle hjälpa till och försökte klättar in i pallen när jag väl fått ihop ungefär hälften. Dessutom lyckades hon sätta sig fast på något konstigt vänster. Hon kom dock loss efter lite hjälp av sin mamma och blev därefter fruktansvärt arg och besviken när hon inte fick försöka ta sig in igen. För det andra var skruvarna fruktansvärt hårda att dra åt, så det gick åt en hel del blod, svett och tårar... eller i alla fall svett, en öm hand och värkande arm. Men nu står den så fint vid köksfönstret, och sonen behöver inte längre möblera om stolarna för att nå upp till överskåpen eller spisen när han ska hjälpa till att tömma diskmaskinen (och ställa upp saker i skåpen... vi har inte diskmaskinen på väggen ovanför diskbänken med andra ord) eller laga mat.

Kvällen igår ägnades åt att fortsätta planera med hjälp av IKEAs hemsida, block och penna, medan sambon ryckte loss buskar utanför entrén, flyttade de stora krukorna med tomatplantor, physalis, smultron och rosenspirea från altanen och monterade loss luftvärmepumpen. Ja jag höll koll på vår dotter, vek tvätt och fixade kvällsmat först till lilla J och sen till oss vuxna också.

Nu väntar diskmaskinen på mig och sen vaknar säkert lilla J snart och vill ha gröt. I eftermiddag kommer mamma, mormor och morfar på fika. Ska passa på och visa mina morföräldrar hur vi bor (just för tillfället), innan det inte går att vara här på ett bra tag.Nystart... igen

Så var sommaren nästan slut och allt återgår till det "normala" igen, fast inte så mycket här på "lilla stigen" utanför Norrköping... Inte helt i alla fall. Jodå storbarnen är tillbaka i skolan, sambon jobbar och jag är hemma med lillbusan och mammajobbar, så visst är det tillbaka till det normala. Men vardagen kommer ändå inte se ut som innan ett bra tag framöver. Startskottet för "Bygga på en takvåning" har avlossats, och det väntar en höst av oändligt arbete och extrem röra och med våra egna "Johnnie och Mattias" springandes i och utanför huset.
Med andra ord kommer denna blogg bli en "bygga ut hus och vara mammaledig (plus läsa två distanskurser)-blogg".
 
Denna vecka är det förberedelser som gäller. Snickarna kommer nästa vecka och ska börja med att riva panel. De behöver med andra ord komma åt ytterväggarna överallt och det är rensa som gäller. Sen, så småningom, ska en byggställning resas runt hela huset, och även då måste det vara rensat så de kommer åt. En hel altan ska alltså tömmas på grejer, buskar ska flyttas och el dras om bl.a. Själv tänkte jag hjälpa till med de två förstnämnda.

Sen ska min älskade händiga sambo fixa med diverse saker inomhus och måste komma åt i bl.a. klädkammaren, på den sida där mina kläder/grejer såklart hänger/ligger. Det är bara för mig att sätta igång och tömma och omplacera, vilket är mitt projekt idag, förutom det vanliga... röja köket och bearbeta det stora tvättberget i badrummet.

Nu låter det som om lilla J har somnat inne i sovrummet där klädkammaren finns, så det blir till att ta tag i köket och tvätten först, så får klädkammaren vänta tills hon vaknat. 

Huset före:


RSS 2.0