Vinterbus och julmys

Jag har fortfarande mycket kvar på min "att göra"-lista som borde varit gjort men som inte hunnits med. En hel del lyckades vi trycka in i helgen men det lär ändå bli fullsmäckade tre dagar nu innan julafton.
Men jag ska inte bli stressad. Nej, nej, nej. Det som inte hinns med hinns helt enkelt inte med, man får prioritera...
Helgen blev, trots att vi tryckte in en del från "att göra"-listan, en riktig vinter-mys-helg. Vi hann bland annat med:

(Lördag)
* Storstädning av storhuset
* Matinköp
* Julgransköp
* Marsipanfigurs-tillverkning med hela familjen
Alla fina marsipanfigurer som skapades under lördagseftermiddagen

* Göra chokladminttryffel
* Äta lördagsmiddag vid brasan i matrummet
* Lördagsmysa med film och alldeles för mycket godis, chips, ostbågar och läsk

(Söndag)
* Koka risgrynsgröt
* Fräsa nedför Sörsjöns backar på pulka och snowracer

Lilla J tyckte pulka var kul, men ett rätt konstigt sätt att ta sig fram på. Och snön var lite läskig

Hej vad det går... storbarnen rasar nedför backen

* Äta risgrynsgröt
* Klä julgran
* Julpynta huset ("Hmm tomtar överallt" som sambon muttrar med en skeptisk ton)
* Se färdigt lördagsfilmen som fick avslutas efter halvtid under lördagskvällen pga trötthet


Nu ska jag ta tag i julstöket som inte hunnits med. Idag blir det laga Janssons frestelse och baka minipepparkakor. Sen ska storbarnen skjutsas till sin pappa och så tar jag och lilla J en tur till mataffären och kanske till lite andra affärer för att se om det finns några julklappar.

Sprucket schema

Jag är en riktig list-människa och skriver listor till precis allt. Det hjälper min virriga hjärna att komma ihåg alla miljoner saker som ska hållas i huvudet på en och samma gång.
Nu innan jul är det så klart alldeles för mycket att göra och hålla i huvudet, så igår satte jag mig och skrev julklappslista, "jul-mat/-godis/-fika"-lista, och "att göra/schema"-lista. Vad som händer med julklappslistan och "jul-mat/-godis/-fika"-listan får framtiden utvisa men "att göra"/schema-listan sprack på första dagen.

Igår skulle jag hinna fixa och skicka julkort, gå och titta efter lite julprylar, vika fem tvättomgångar tvätt och baka minipepparkakor. Redan vid fixa julkorten sprack det. Jag hade varit duktig och hittat ett kort på barnen där de alla ser glada och nöjda ut (inga konstiga grimaser... särskilt från T... eller poser) och fixat ett helt okey julkort i Publisher. Detta precis innan min dator kraschade. Som tur är hade jag skickat kortet till M så det låg i mailen, annars hade det helt försvunnit. Det skulle alltså bara vara att köpa fotopapper och skriva ut.
Köpte undertecknad rätt fotopapper då? Näe... så klart inte!!! Det går inget vidare att skriva ut julkort på fotopapper för bläckstråleskrivare på en laserskrivare...
TUR att kära pappa har en bläckstråleskrivare och att jag får låna den. SYND att det svarta bläcket tog slut efter två utskrivna ark.
Efter lite funderande åkte jag iväg och köpte mer svart bläck (då hade mer än halva dagen gått eftersom dottern tog en bra stund på sig att somna på förmiddagen och sen sov läääänge... med följden att vi kom iväg sent till pappas skrivare). Väl tillbaka till skrivaren byttes den tomma patronen ut till den nya fulla patronen.
VAD HÄNDER DÅ?!!! Jo, då är helt plötsligt färgpatronen slut. Innan jag åkte och handlade visade skrivaren ingen tendens till att varna för att även färgpatronen var på väg att ta slut, det kom den på helt plötsligt när jag fyllde på det svarta. Behöver jag säga att det kom rätt många inte för fina ord från min mun och tanken på att ge upp var väldigt nära.
Ett telefonsamtal till pappa räddade situationen. Han lovade att köpa med sig en färgpatron hem efter jobbet,och under väntan på att han skulle komma hem passade jag på att skriva adresser och klistra frimärken. Korten var klara att postas halv åtta och jag hann lagom till postterminalen innan åtta. VAD SER JAG DÅ?!! De har ändrat sista tömningen till kl. 19...!!! Ja ja, nu är korten postade iaf... och jag hoppas alla som får ett blir väldigt glada för det ligger mycket arbete, svett och tårar bakom ;)

Idag blir det lite rundor till affärer med julprylar, mellanmål med barnen i mormor och morfars hus, julavslutning i kyrkan x2 och tvättvikning. Jag hoppas så på att schemat håller denna gång.

Krasch och julstök

Min dator har kraschat!!! Jag stängde av den på kvällen som vanligt och när jag skulle sätta på den på morgonen var den helt död. Vilken tur att jag för några dagar sedan förde över alla foton till min externa hårddisk. Datorn har varit lite vajsing ett tag, så jag kände väl på mig att det nog var en bra idé. Älskade M har tagit med den till dator-grannkillen på jobbet så får vi se vad domen blir.
Tycker inte alls om att min fyrkantiga vän försvunnit. Nu får jag låna tillbaka min gamla dator från sonen för att klara mig. Jag läser ju en nätbaserad kurs och är rätt beroende av en dator. SYND att jag inte hann föra över mina dokument till det externa också... en hel höst av fysiologikurs och försvann... blir en hel del pyssel nästa höst när jag ska avsluta kursen gissar jag. De dokument jag har till den kursen jag läser nu finns som tur är till stor del på kursens hemsida.
För övrigt har jag äntligen kommit igång med julstöket.
I torsdags kokade jag dubbel omgång knäck (vet att den annars har en tendens att vara slut redan innan julafton) och i fredags var det pepparkaksbak hemma hos mamma och pappa med  alla tre barnen.

Själv hann jag få ihop EN egen plåt med mini-pepparkakor mellan hjälpronderna till barnen. Och när de hade tröttnat efter sådär 20 min var jag helt slut. Det blev med andra ord en hel del deg över, så jag fick med mig lite hem och ska försöka få till några plåtar till inom kort.


Minipepparkakor, lagom tilltugg till glöggen


Förutom pepparkakor och knäck har jag även fått till lite chokladkolor och arrakstryfflar och i dagarna framöver blir det mer tryffel med varierande smak, brända mandlar, chokladdoppad marsipan och en och annan chokladpralin. Sen får det räcka med godis till julgodisbordet.

Julens chokladkola, arrakstryffel och knäck.


Gällande husfronten väntar vi fortfarande på trappan, men har fått vår soffa till tv-rummet och fått upp garderoberna i sovrummet. Det är SÅ skönt att slippa ha och se alla kläder utspridda i vårt rum.


Garderobsdörrar i sovrummet... inga kläder framme längre...



Soffmontering


Nu vill inte lillan leka själv längre och det doftar mystiskt från henne... gissar att hon vill ha en ny blöja.



Julbord x 3

Det blir aldrig som man tänkt sig. Särskilt inte när man har en 1-åring...
Jag hade planerat det så bra, och skulle hinna med att duscha, plocka ihop de försenade biblioteksböckerna för återlämning och koka julens chokladkola medan lilldottern tog sin förmiddagssömn.
Sagt och gjord. Jag la dottern i sin spjälsäng och kliade henne på ryggen medan hon gosade med sin mjuka speldose-åsna, och lämnade henne sen för att somna... vilket hon gjorde. Men sen bestämde hon sig för att det absolut räckte med en halvtimmas sömn istället för en och en halv timma, så jag hann bara med duschen och svara i telefon (nya dagiset som ringde angående inskolningsdatum... ÅNGEST!!) innan hon gjorde sig hörd uppe i sitt rum.
Nu blir det till att åka och handla först och sen ta chokladkolakokningen när hon förhoppningsvis sover sin andra sömn. (Biblioteksböckerna lyckades jag samla ihop med dottern i vaket, lekande tillstånd)
I lördags var det stort firande av mormor som fyller 90 år idag. GRATTIS mormor!! Hela tjocka släkten (mostrar, morbröder, kusiner och kusinbarn i en enda röra) hade samlats och kalasade på julbord, tårtbuffé, godisbord och tomtegröt, samt roade sig med att springa och busa (småkusinerna och kusinbarnen) och dansa runt granen. Lilla J upptäckte att dans runt granen var en kul sysselsätting och skrattade förnöjd där vi skuttade omkring barn som vuxna.

Lördagskvällen avslutades sedan med glögg och pepparkakor (och lite godis) framför brasan i vårt matrum tillsammans med våra nattgäster (bror, brors flickvän, syster och kusin).
På söndagseftermiddagen var det dags för julbord nr 2. Eftersom vi ska fira jul med min släkt i år gick vi ut och åt med älskade M:s bror med familj och mor och far. Trevligt och gott på alla sätt och vis, fast man blev onödigt jättemätt.
Julbord nr 3 avklarades i måndags för undertecknad. Då var det jobbet som bjöd. Också väldigt gott, och trevligt att träffa sina arbetskamrater igen efter drygt ett år hemma.
Men nu får det räcka med julbord ett tag, tills julafton iaf...


frusna fingrar och födelsedagsfirande

Wow det har äntligen blivit lite kallare och mer vinterlikt. Frosten ligger på trädgrenarna ute i trädgården och det är så vitt och fint. Inte lika fint var det tidigare i morse när jag skulle skjutsa barnen till bussen, och bildörrarna var igenfrusna och rutorna täckta med frost. Efter 15 minuters slit och två rejält frusna händer kom vi iväg. Men bussen hade ju så klart redan gått så det var bara att köra barnen hela vägen in till skolan istället.
Nu är det skönt att vara hemma i värmen igen. Snart ska vi göra oss i ordning för lite mamma-barn-fika hos grannen men först lite uppdatering om vad som hänt den senaste veckan.
Sambon sliter på för fullt och har nu fått färdigt matrummet helt där nere, och i helgen var det stort 1-årsfirande, med massa paket, mat, tårta och bus, för Lilla J med hela tjocka släkten här hemma.



Kalaset är slut, lugnet har lägrat sig och matrummet är återställt


Älskade M har börjat ge sig i kasst med nya tv-rummet där nere (ingen rast ingen ro för stackaren) så det blir klart till jul. Förhoppningsvis kommer även trappan om två veckor så vi slipper vår branta farliga byggtrappa


"Fina" temporära trappan som vi gärna är utan på julafton..

Nu är det hög tid att få på lilldottern kläder och ringa grannen för att försäkra sig om att hon är förberedd på fika idag.




RSS 2.0