Plötsligt var vår

altan borta härom dagen. Eller jo jag visste ju att den var på väg bort för jag såg genom fönstret hur snickarna sågade och slet bort plankorna för glatta livet. Det gällde bara att komma ihåg det när man sen öppnade altandörren så man inte tog ett steg ut...
Gamla altanen borta


Med samma rasande fart påbörjades den nya altanen och det förråd vi bestämt vi ville ha på vänstra sidan, så huset ska se symetriskt ut och så vi ska ha någonstans att förvara grill och dynor och sånt...


Nya altanen påbörjad, plus ett förråd för förvaring av grill och dynor mm....och förlängd, så vi har altan även framför köksfönstret


Nu är altanen klar och vi väntar på en trappa upp till den. Lite omständigt att klättar på stege upp och ner.


förrådet färdigt och "altangolvet" lagt...... och även åt andra hålletBara trappan kvar för snickarna (på mitten, under balkongen) och balkongräcke där uppe.


Idag har jag roat mig med att tömma bokhyllan i vardagsrummet och fönsterblecken runtom i huset. Och M har spenderat två kvällar på en kökspall med armarna i vädret och skruvat ner innertaket

Innertaks-nedtagning

Det är nämligen dags för byte av fönster (imorgon onsdag) och upptagning av trapphål respektive rivning av innertaket i vardagsrummet (fredag). Vi kommer med andra ord känna av bygget även här inne under och efter denna vecka. Lilla jag får ta med mig dottern och hålla mig borta från huset dagtid, eftersom vi inte har någonstans att vara (om vi inte vill bada i damm och smuts i ett tomt och rörigt fd vardagsrum)
Ikväll och imorgonkväll blir de sista kvällarna vi tillbringar i detta vardagsrum tittandes på tv. Känns konstigt på ett rätt trevligt men underligt sätt... *ler*
Jag och lilla J hann även med en promenad i fina höstvädret i eftermiddags. Skönt och välbehövligt.


Höstutsikt från nya balkongen

Nej, jag har

inte haft varken ork, lust eller tid att ta mig in här och blogga på ett tag. Det har varit grått och regnigt och energitömmande ett bra tag nu, plus att jag har haft fullt upp med att; jaga lilldottern, som är otroligt bra på att hitta på hyss och få tag på sånt hon inte får leka med, plugga till mina distanskurser, plocka och städa, tvätta, skjutsa skolbarn och handla etc... ja göra allt det där normala som tömmer energiförrådet (som redan ligger på minus).
I helgen hade vi "städa på tomten och måla på huset så mycket som möjligt-helg". Som tur var var det fint väder på söndagen så hela familjen (utom lilla J förstås som fick nöja sig med att sitta och titta på i sin vagn) tog på sig oömma kläder och utrustade sig med penslar och färg och gick ut för kanske den sista målardagen för detta år.
barnen och sambon i full målar-aktion

Vi hade även begravning för vårt marsvin Mio, som varit gammal och sjuk ett tag och flyttade till djurhimlen förra torsdagen. Nu har han fått sin grav bredvid JumJum så de hittar varandra där uppe i himlen och kan busa och gnabbas som förr...
Våra som älsklingar, Mio och JumJum, som nu båda leker i djurhimlen....


Vi hann också med att åka till affären och bestämma färg till de väggar som inte ska vara vita i barnrummen. E har valt ljusblå, T orange (?!!!), och lilla J får ljusgrönt i sitt rum.
Snickarna är klara med rummen där uppe och det finns nu fyra fina sovrum, ett vardagsrum och ett badrum som ska få golv och målas (och kaklas... badrummet...)
Lilla J:s rum, "masterbedroom:et", E:s rum och T:s rum. Bara lite städning, färg, golv och möbler som fattas...


1
Blivande vardagsrum med takfönster åt ena hållet och stora "balkongfönster" åt andra, plus badrummet.


Målaren kommer imorgon och när han är klar (förhoppningsvis på en vecka) ska trapphålet och innertaket i nuvarande vardagsrummet sågas upp. Vi har med andra ord lite fix nästa vecka. Typ skruva ner innertak, och tömma vardagsrum...
Nu är det dags att packa skötväskan och göra sig i ordning för att hämta skolbarnen och sen gå på utvecklingssamtal med stora E. Skulle egentligen "busstränat" med mina två skolbarn så de kan åka buss själva till och från skolan snart, men det blev lite krångligt när jag upptäckte att det var utvecklingssamtal klockan tre. Imorgon ska vi däremot upp i ottan och åka buss både till och från skolan.


10-årsdag och braskaminmys

Stora dottern har fyllt 10 år. TIO år!!!! Hur gammal är då inte jag om jag har en 10-årig dotter... Hur kan det gått så lång tid sen mitt lilla knytte kom ut, efter mycket om och men...?
Det var en spänd 9-åring som gick och la sig i torsdags kväll och en glad och stolt 10-åring som vaknade på fredagsmorgonen av att mamma, bonuspappa och lillebror klampade nerför trappan med frukostbricka och paket skrålandes "Ja må hon leva" (lillasyster sov fortfarande gott i sin spjälsäng).
Sen gick fredagen och lördagen i födelsedagens tecken med födelsedags-fredagsmys (hemmagjorda hamburgare, marängsviss, popcorn, salta pinnar och läsk... och filmen Bolt) och stort släktkalas hemma hos mina föräldrar (pga röran här hemma) på lördagen.
Måste erkänna att det är rätt skönt att helgen är över...

Idag har byggställningen runt huset plockats ner och vi har tagit ytterligare ett steg från byggarbetsplats till tvåvåningshus. Numera får man ta sig upp på övervåningen via stegar till balkongen, men om någon/några veckor sågar de upp taket här inne i vardagsrummet och vi ska kunna ta oss upp inifrån (även om det bara blir via en temporär trappa i början). Ser fram emot den röran med skräckblandad förtjusning...
entrésidan när byggställningen är bortaResten av huset av huset utan byggnadsställning


Inne börjar vi ana hur det kommer att se ut. På barnrums-badrumssidan har väggarna kommit upp. Helt plötsligt såg rummen mycket större ut än när vi mätte ut dem på golvet och undrade hur barnen skulle få plats, trots att de är större än snittstorleken på barnrum...
Även vardagsrummet ser nu större ut än vi trodde.
Väggarna till barnrummen och badrummet uppeVardags-allrummet...


Nu ska jag tända en brasa i braskaminen och mysa lite i väntan på Svenska Hollywoodfruar på tv. Sotaren var här i torsdags och godkände den förlängda skorstenen och igår eldade vi för första gången den här hösten.
premiärbrasan för hösten

Mycke' nu...

Ojojoj, nu är det mycket... och rörigt. Jag skulle behöva göra en diskrensning och defragmentering på minnet innanför pannbenet för att reda upp allt tror jag.
I helgen jobbade älskade M på med golvet på övervåningen och jag tillbringade nästan hela lördagen i köket och bakade och lagade barnmat. Söndagen försökte jag mig på lite måla hus eftersom det inte skulle regna... vilket det gjorde när jag kommit drygt halvvägs. Färg rinner jättebra när det får duscha lite... hmpf.

Nybakt rågbröd


blivande barnmat; köttgryta med ärtor och majs och fiskgryta med broccoli och morötter


Den här veckan är storbarnen här: mysigt, trevligt, roligt, gosigt och... kaos, som vanligt. När man bygger hus blir det dessutom om möjligt ännu mer kaos. Barn, snickare, sambo, elektriker och plåtslagare som springer omkring om vart annat dag som kväll. Dessutom fyller stordotter E tio år på fredag med följden att födelsedags-fredagsmys och stort lördags-släktkalas ska ordnas. Jag har skrivit långa listor med mat (italiensk-inspirerad buffé) och annat gott (bullar, kakor, snacks, godis och dricka) som ska inhandlas (i eftermiddag) och snart ska jag sätta igång och baka chokladtårtbottnar till den obligatoriska choklad-mint-tårtan som ska serveras på kalas-fikat. Jag TROR vi kommer bli mätta om man säger så.
Husbygget skrider framåt. Vi har nu skorstenar på taket, ett påbörjat balkongbygge, golv på övervåningen och elektrikerna har jobbat sent för att vi ska få igång bergvärmepumpen så vi kan stänga av de direkteldrivna elementen. Idag kommer dessutom sotaren och ska inspektera och förhoppningsvis godkänna den förlängda skorstenen så vi kan elda i braskaminen igen. Alltid mysigt såhär när höstmörkret börjar göra sitt intrång.
påbörjad balkongskorstenarna på plats, på taket som numera har takpannorgolvet är isolerat och lagt (barnrums- och badrumssidan)... och även på sovrums- och barnrumssidanbalkongutgång-fönster och blivande trapphål (till vänster i bilden)


Nu väntar kaffe och fralla och sen är det ingredienserna till chokladtårtbotten som åker fram.

Balansträning och bubbelbad i höstrusket

Lilla J har kommit på att man kan stå utan att hålla sig i. Tyvärr glömmer hon att balansen är lite halvdålig och drattar omkull titt som tätt. Ibland går det bra, ibland blir det lite ledsamt i ögat...
Koncentrationen på topp...

I helgen kan vi förhoppningsvis elda i braskaminen och få upp värmen här hemma. Trevligt eftersom elektrikerna inte kan komma förrän på måndag och då kommer inte värmen kunna sättas igång förrän då heller. Snickarna förberedde för förlängning av skorstenen idag, och älskade M har varit ute sen han kom hem och fixat uppe på taket. Ska bli så mysigt att kunna elda igen, och behövligt... det ska ju bli rejält höstrusk i helgen.
Lilla J och jag passade på att ta en lite tur runtomkring i trädgården i fina men kalla höstvädret medan vår sambo/pappa fixade och donade. Det var riktigt skönt att komma ut en stund eftersom vi varit inne precis hela dagen.
Väl inne igen satte vi igång med  Lilla Js favoritsysselsättning; bada i sin badbalja. Hysteriskt trevligt enligt henne.

Ännu roligare blev det när hon lyckades fixa alldeles eget bubbelbad i sin lilla blå badbalja... och då var det INTE med tvål eller annat som bubblar utan helt naturliga bubblor om man säger så... Det tyckte hennes mamma var riktigt roligt, och skrattar mamma skrattar Lilla J. Sen var det mindre roligt när hon upptäckte att det var svårt att smaka på ränderna på botten av badbaljan utan att få kallsupar. Hon provade ett par gånger, men fick ge upp.

Nu är Lilla J nybadad, torr och trött och ska snart få sin kvällsvälling...

... och hennes föräldrar ska äta plankstek och sen ha fredagsmys med massa gottis framför tv:n

RSS 2.0