Host och harkel

Nyss lyckades min älskade lilla dotter ha sönder mellanslags-tangenten på min dator. Jag har nu tillbringat 20 minuter med att pilla och knepa och knåpa för att få ihop den igen. Den är på plats men har fått sig en törn så att den fungerar varannan gång ungefär, och man måste trycka precis lagom hårt dessutom. Det går med andra ord inte så fort när man skriver eftersom man måste hålla reda på mellanslagen hela tiden.
Annars har Lilla J och jag haft skratt-terapi idag. Det vill säga Lilla J var på strålande humör och skrattade åt allt och inget i förmiddags, vilket smittade av sig på mig så att vi satt i soffan och skrattade tillsammans så att vi nästan kiknade. Nu hoppas jag stenhårt på att det hjälper mot min envisa förkylning som fortfarande håller sig så där mitt emellan. Den blir helt enkelt varken sämre eller bättre och jag är förbannat trött på att gå och hosta och småharkla hela tiden. Febern håller sig på stadiga 38 dessutom, fast just nu känner jag mig nog något bättre så förhoppningsvis har den gått ner... eller så är det bara panodilen som verkar fortfarande....
Äntligen har vi fått uppstädat lite på tomten. Vi behöver inte längre gå som i labyrinter när vi ska runt huset, och det är så skönt!
Bara balar med isolering och trall med takpannor kvar...


brädor och isolering borta... ingen labyrint längre


Dessutom har fler och fler takpannor kommit på plats. Taket börjar likna ett riktigt tak, och nästa vecka ska byggställningarna bort. Det ska bli så skönt, förutom att snickarna måste såga upp trapphålet här inne i vardagsrummet och sen ränna genom huset för att komma upp till övervåningen på en provisorisk trappa. Men det är smällar man får ta :)
snart har hela taket takpannor


Nu ska lillbusan och jag ha vattenlek i lilla blå badbaljan innan det är dags för pyjamas, kvällsvälling och sovdags för henne.

Internetproblem

Skulle uppdatera bloggen för flera timmar sedan... Men då ville inte internetet.
Dessförinnan glömde jag telefonen i sovrummet (som vanligt) där lilla J låg och sov. JA, telefonen ringde... och lilla J låg inte och sov längre... Hade tänkt vika tvätt i lugn och ro innan jag satte igång med bloggen. Jodå jag vek tvätten, med "stjälpt" av lillbusan som tyckte det var hysteriskt kul att dra ner alla vikta kläder på golvet. Det tog minst sagt liiite längre tid och när jag väl kunde sätta mig med bloggen så ja... hade internetet lagt av.
Men nu är det igång. Storfamiljen, minus stora dottern som är på disco och sover över hos mormor och morfar och lillbusan som ligger i sin säng, sitter med fredasmys (dillchips och pepsi åt sonen, ostbågar och vin åt mamma och M) i vardagsrummet framför Idol. Jag med datorn, sonen halvsovandes i en fotölj och M med instruktioner för ventilationen som precis är inkopplad.
På byggfronten då... Jo, nu är det nog så rörigt det kan bli på tomten. Det står balar med isolering och trall med tegel alldeles jätteivägen överallt. Plus högarna med brädor och annat skräp
Ta dig fram här om du kan...


Eller här... ja det blockerar totalt.


De takplattor som inte står i vägen på tomten ligger nu på taket. Några utlagda där de ska vara andra i små högar. Sen har takfönstrena kommit på plats, tillsammans alla de andra fönstrena. Det börjar ju faktiskt likna ett helt hus.
Takplattor på plats



Likaså fönstrena på kupan (förutom balkongdörren... finns ingen balkong än ju)



Takfönster...

Nu är det dags att luta sig bakåt i soffan och titta lite på tv men först ledsaga sonen till sängen...

Sjukt

Både jag och lillsnurpan mår aningen sjukt just nu. Hon är vrålsnuvig, harklig och småhostig och har antagligen feber, jag har feber och värk i leder och muskler och är lite harklig i halsen. Detta hindrade oss ändå inte från att ha lite mysfrukost ihop efter att ha skjutsat stora barnen.

Idag har takplattorna anlänt, så jag gissar att det är det som står på snickarnas "to do-lista". Själv ska jag dammsuga efter dotterns smörgåsmassaker i köket och sambons rördragnings-massaker i hela huset, läsa lite kurslitteratur och försöka vila bort febern och värken. Fast först ska jag få lilltjejen att sova hör jag...

Snuva och höstkänsla

Oops, helt plötsligt dök hösten upp... från ingenstans. Blir kanske inte så mycket mer målat på huset då... iaf inte på eftermiddagar/kvällar. Vi får hoppas på att helgerna håller sig fina.
Den här veckan kan vi äntligen ha storbarnen hemma igen och den började med att stortjejen är genomförkyld och fick vara hemma från skolan. Så efter att jag skjutsat sonen till skolan idag har det varit tjejmys inne när regnet smattrade på stackars snickarna där ute

I söndags hängde och klängde jag i och på en byggställning och målade framsidan av huset. Där fanns även ett väldigt fint, men skuggande och störande träd som har irriterat mig en del ett tag... och äntligen fick M fram motorsågen.
stort träd framför hus (på vänstra sidan)



stort träd borta

Snickarna blev nog också rätt glada att trädet var borta när de kom igår. Bland annat blev det lättare att rensa altanen från blöt isolering. Var ju bara att slänga ner det nedanför nu...
Oj! Var tog vår vinbärsbuske vägen???

Förutom att de stökar till något alldeles förskräckligt så är de väldigt duktiga de där snickarna. Nu har vi tak även på den utstickande delen på altanen
altanen åt vänster


altanen åt höger

Och inne på övervåningen (som jag besökte idag för första gången på över en vecka) är det bl.a. förberett för takfönster och vanliga fönster och snart golv. Takfönsterna skulle i och för sig blivit ditsatt förra veckan, men det hade visst blivit en miss vid beställningen. Fönstrena som kom hit var 1,4 m långa och väggen bara drygt 1 m, så det var aningen svårt att få dit dem.

förberett för takfönster


kupan med stora fönsterna och utgången till balkongen

Sen har vi även fått dörrfoder runt ytterdörren... som jag ska måla...grönt
Älskade M jobbar på som vanligt och det syntes också rätt väl däruppe, rör och slangar som ringlar eller sticker upp lite här och där.







Fullmatad helg i sommarväder

Oj, gissa vilka som glömde köpa pitabröd till dagens fajita, igår när vi var och handlade?! Japp, LillaUlle och sambon M så klart. Följd: undertecknad sitter och väntar på att pitabrödsdegen ska jäsa färdigt (och att dottern ska vakna).
I fredagseftermiddag kom jag ut från huset och upptäckte att vi plötsligt fått tak över entrén. Trevligt!
Entrén har fått ett tak, som ska målas vitt...


Igår var dagen minst sagt uppbokad. Vi började med att måla på huset (som vanligt). Jag fick roa mig med att olja in och måla med grundfärg längst ner på ändarna av panelen (sådär kul, men viktigt) och M målade uppe vid taket.
Sen var det dags att gå in och göra sig iordning för dop av kompisarnas dotter i Styrsdas kyrka. Mätta och... mätta efter ett trevligt dopfirande for vi sen vidare ut mot Arkösund för en snabbcheck av båten. Den har legat ensam vid bryggan i nästan en och en halv månad och behövde nu lite besök. Konstigt nog blev klockan alldeles för mycket innan vi kom hem, trots att det verkligen var en snabbvisit vid båten, så det hann mörkna innan vi klev in genom dörrarna på bygget. Ingen mer målning med andra ord. Istället parkerade vi oss i soffan framför tv:n med läsk, naturgodis, choklad och vindruvor.
Idag har elektriker-grannen och hans bror (också elektriker) varit här och jobbat. Jag passade på att snickra ihop en blåbärs-sockerkaka och bjuda ner grannens fru och barn på fika i fina vädret. Trevligt att kunna hålla varandra sällskap när våra karlar jobbar med huset.
I förrgår var jag ute en sväng och inspekterade växterna i och utanför växthuset. De har, liksom fönsterväxterna inne, blivit lite smått förbisedda. Som tur är sköter de sig rätt bra själva, bara de får vatten, så det växer och frodas både tomater, gurka, physalis och vindruvor. Tyvärr är de rätt sena eftersom plantorna tog god tid på sig att växa upp i våras/somras, så jag hoppas de hinner mogna innan det blir för kallt och grått. Som tur är har vi ju rena sommarvädret för tillfället vilket kanske hjälper.
Vår första och enda vindruvsklase, en av alla miljoner gurkor som håller på att mogna, baby-plommontomater (någonstans bland bladen) som inte riktigt vill mogna och två paprikaplantor och en apelsinplanta som ska få flytta in så småningom


Physalis och tomater som än så länge får stå utanför växthuset


Nu har dottern vaknat och degen snart jäst färdigt. Dags att avsluta och baka lite innan vi får ut i fina vädret och kletar på lite mer färg på huset.

Sol ute och elementena på = varmt inne igen

Igår gick jag och frös hela dagen och tänkte att fy ska vi ha det såhär kallt i minst två veckor till. Det blir ju inte särskilt varmt inne när graderna ute inte går över 16, höstsolen inte riktigt värmer lika mycket som julisolen och huset knappt har någon isolering. Sen visade det sig att någon (läs lilla J... antagligen) hade dragit ur sladden till elementen... det hjälper ju INTE direkt. Idag är sladdarna till elementen i och solen gör sitt bästa för att värma, så nu är min frusna själ uppvärmd igen.
Solen skiner in och värmer upp vårt vardagsrum, och lilla J håller koll på snickarna utanför

Fick idag äntligen ändan ur... och tog hand om våra förbisedda växter i fönstrena. Det behövdes!!! Passade även på att plantera lite frön från chilipeppar, habanero och jalapeno. Tycker de blir så fina som växter och hoppas de vill växa upp här på bygget. Jag vet inte hur många gånger jag tvättade händerna efteråt (hade ju delat på... ja vad är det?... frukterna... grönsakerna...? för att få ut fröerna) för att få bort det starka, men lik förbannat brände det till på tungan när jag slickade på fingertoppen. Tur att lilla J inte stoppade i sig något olämpligt under tiden, för det hade varit väldigt krångligt att få ut det ur munnen på henne utan att stoppa in mina fingrar.
Mina köksörter som behövde lite vård. Dillen har precis kommit upp och blivit lite ranglig pga värmen från elementet under fönsterbrädan. Vi får väl se om den tar sig och får lite stadga nu när den får stå på köksbordet istället.


Jag hoppas så mina peppar-sorts-frön vill ta sig och bli fina plantor. Har även satt lite ingefära som gärna får gro.

Annars spenderas kvällarna som jag "befarat". Jag försöker hinna måla lite på huset innan lillsnurpan vill ha sin kvällsvälling och gå och lägga sig. Hade det inte blivit mörkt så fort hade jag gärna fortsatt måla när lilla J somnat, men det blir istället till att fixa i köket, vika tvätt och sitta i tv-soffan i min ensamhet medan M drar rör.
Panelen har kommit upp vid entrén, som nu även är målad (dock inte på bilden)


Framsidan ser inte ut som en dödskalle längre...


...utan har fått en vägg på vänster sida och ser nu ut som ett helt hus.


Det har även kommit upp panel ovanför fönstrena på kupan. Undrar när de börjar med balkongen?


"Valle the cat" vågade sig fram igårkväll när snickarna åkt. Han jamade och pratade som aldrig förr... jag gissar att han inte är jättenöjd med hur vi vänt till det på tomten och altanen

Nu är fika/dator-pausen slut och det är dags att ställa sig vid spisen och koka ihop lite barnmat. "Laxgryta med wokgrönsaker och ris" och "köttgryta med rotfrukter" är vad som vankas idag.


och bygget fortsätter...

Det snickras och snickras här om dagarna. Vi har förmånen att fortfarande ha fyra snickare som jobbar på för fullt. Och på kvällarna rörmokar älskade M, plus att elektrikergrannen är här ikväll och kommer säkert vara en del andra kvällar också. Tala om att ha karlar springande i huset. Lilla J har vant sig vid det här laget och bara skrattar när de kommer in och värmer mat (ja alltså M är hon ju rätt van och glad vid från början, fast han är ju på jobbet dagtid och värmer sin mat där...).
Helgerna går åt till att måla så mycket som möjligt och förra helgen var även älskade storbarnen här och var snälla och hjälpte till lite med att städa upp plastskräp på tomten.
M i målartagen


ventilationen på plats på ena sidan...


och även på andra sidan


ett litet meddelande från elektrikern till snickarna


E städar upp plast


och det gör T också


rörmokar M in action


Oj, helt plötsligt hade vi ingen trappa upp till altanen


Idag var jag och lilla J och handlade. Konstigt att det blir så dyrt och så mycket när man bara ska ha tandkräm, hårgelé och mjölk. Och tur att man har hjälp med att packa upp när man kommer hem...
Mammas lilla hjälpreda... eller är det stjälpreda kanske ;)

Rödbetor och ont i halsen

Nej idag handlar det inte om huset för omväxlings skull. Tänkte göra en instickare om tankar och "vanlig vardag"... eller vad man ska kalla det.
Vet inte om det är hösten som påverkar mig eller allt stök eller vad det är, men jag känner mig lite "down" och ett sting av dåligt självförtroende. Vet inte varför, jag trivs så extremt oerhört bra med livet som det är nu (trots röran här hemma)... eller så är det därför... Så mycket tankar som måste sorteras och gås igenom. Mest handlar det om vänner och vänskap. Har så otroligt många fina och goa vänner som jag håller av så mycket och är så tacksam för, tyvärr verkar en av dem på väg bort från mig och jag vet inte varför. Ska försöka ta reda på det någon dag... när jag har ork...
Kan vara så att mitt sinnestillstånd orsakas av att jag är på väg att bli sjuk också (och att jag under de senaste sommarmånaderna var i kontakt med sjukvården för utredning om lite mer allvarligare sjukdom... vilket visade sig vara falskt alarm som tur var). Har ont i halsen och känner mig allmänt hängig och trött. Det är väl en släng av svininfluensan, lika bra att få den avklarad (ja det var ironi... för jag är såååå trött på tjatet om svininfluensan!!)
Nu kom mitt lilla solsken och vill kramas... och bitas lite i benet. Världens goaste lilla bustroll.

Tur man kan muta med rån när man vill skriva färdigt och inte kan ha henne i knät. Ska snart gosa big time istället. Sen är nog mina färska rödbeter färdigkokta och det är dags för lunch. Hade för en vecka sedan aldrig ätit färsk-kokta rödbetor, men blev tipsad av en väninna... och nu är jag helt fast. Varför äter inte alla mer rödbetor?? eller det gör folk kanske, fast jag har missat det...

brädstäd och nästan helt tak

I helgen röjde vi, eller rättare sagt M, lite på tomten. Det är inte klokt vad bräder och skräp det blir av att riva tak och panel. M jobbade på helt själv nästan hela lördagen (med avbrott för dop av vännernas dotter), och på söndagen fick han lite hjälp av grannen/vännen och sin far. Det gick fort att fylla en container och det kommer behövas minst en till. Men nu är i alla fall de högar som var mest i vägen borta.
Högen bredvid huset skulle bort i söndags...


Hårt slit, men med lite samarbete försvann den så småningom


Jag har börjat inse att dunkandet och bankandet kommer bli en lång följetong här hemma. Har nog levt lite i förnekelse innan på något vis. Ändå känns det rätt positivt att höra oljuden om dagarna, då vet man att arbetet fortskrider som det ska. Vi har nu fyra duktiga snickare som jobbar på vår övervåning, så det ska nog gå vägen inom tidsramarna hoppas vi.
Taket är nästan tätt och klart nu (fötutom takplattorna då), jag tror det är en liten glipa längst upp bara. Så utanpå börjar det se nästan färdigt ut
Altansidan på huset börjar ta form

Entrégaveln

Men innuti är det fortfarande väldigt mycket bygge. Bland annat finns det bara bjälkar att spatsera på.
M var uppe igår efter jobbet och förlängde skorstenen

Nästa projekt som påbörjats är dragning av ventilation, vilket M är igång och gör nu under skrivandets stund.
Värmepump och varmvattenberedare etc är på plats i källaren, alias stordotterns rum och det är fullt med rördelar och annat kul spridda över golvet. Det är tur att stora barnen kunde vara hos sin pappa den här veckan...
Nu trängs E:s säng och prylar med diverse rör och pumpar och beredare.
Och jag kommer inte se mycket av min sambo ett bra tag framöver...

Nu vill inte lilla J sitta i sin matstol och titta på när mamma skriver längre, och dessutom är bröden i ugnen snart klara så det är nog dags att avsluta.
Imorgon har jag bjudit bort mig på lunch till BB-kompisen och hennes dotter (som är bb-kompis med lilla J), så jag kommer ifrån hamrandet en stund. Sen ska jag in till stan för lite kvalitetstid med mina skolbarn.

Från litet till stort

I förrgår morse ringde "M, min älskling" mig på mobilen. "Hej! Vad gör du? Du, snickaren ville inte komma in och skrämma dig, men tror du att du kan åka hemifrån så snart som möjligt? Innertaket (som var det enda tak som skillde oss från himlen för tillfället) är i så dåligt skick att de är rädda att det kan rasa in. Så de vill helst inte att du är hemma"
Vilken tur att jag redan bestämt kaffe med väninnan i Åby! Efter trevlig morgonfika och en dag hos mina föräldrar, kom jag hem till en tomt som var om möjligt ännu rörigare än när jag åkte, och ett hus med byggställningar runtom och presenning till tak.
altansidan

framsidan

Igår hade jag sedan någon vecka tillbaka, IKEA med mammalediga väninnan inplanerad... som tur var.
Jag och dottern blev ivägkörda från hemmet klockan sex på morgonen, så vi skulle vara ur vägen när takstolarna och lyftkranen anlände. Vi tillbringade några morgontimmar hos mina föräldrar (igen) och for sedan iväg för lite seriös inredningsshopping med trevligt sällskap.
Sen var det meningen att även natten skulle tillbringas hos mina föräldrar (vad vore vi utan dem) eftersom snickarna skulle hålla på att dunka och banka in på småtimmarna. Men väderguden ville annat och lät regnet skölja ner över huset halva dagen och kvällen, vilket satte stopp för snickarnas planer för sent arbete. Älskade M kände att det vore trevligt med sällskap hemma, så jag och dottern packade in våra väskor i bilen och for hem igen. Man får ju passa på att umgås med älsklingen när han har tid, och så är det ju rätt skönt att sova i sin egen säng.
Det var en lätt konstig känsla att på morgonen lämna sitt lilla hus...
och komma hem till ett stort hus...
Nu är det frukostdags för mig och dottern och sen ska jag baka lite blåbärsmuffins och kladdkaka till snickarna på övervåningen som kämpar på trots det envisa regnet.
Egentligen hade jag tänkt baka bullar, men jästen var slut och min bil är inparkerad så jag kan inte åka och handla. Ikväll ska taket förhoppningsvis vara färdigt och tätt. Sen är det "bara" isolering, innerväggar, golv, trapphål, trapp, förhöjning av taket i vardagrummet (det nuvarande), balkong, litet förråd på altanen, entrén och antagligen en hel del mer som ska fixas...
Men då stör och förstör inte regnet lika mycket iaf...

Full fart mot röran

Nu...NU är det ingen återvändo alls. Övre delen av huset är helt demolerat och vi har just nu en presenning som yttertak. Snickarna kommer hit vid sju varje morgon och sätter igång att bända, såga och bryta loss allt som går på vårt tak (och panel).
I lördags roade vi (jag och sambon M) oss med att plocka bort takpannorna. Vad tacksamma vi var att vi bor i en sluttning och kunde, med hjälp av en ramp M byggt, gå av taket och ner i skogsgläntan där pannorna nu placerats. Det hela gick förvånansvärt smidigt, men oj så tungt. Som tur var fick vi hjälp mot slutet, när det kändes som allra tyngst, av min pappa och min duktiga son (som tillbringat natten hos sin mormor och morfar och nu fick skjuts hem). Stordottern hjälpte mer till med att passa lillasyster hela tiden men var uppe och bar en eller två takpannor mot slutet även hon... så hon var duktig hon med. Hade inte hunnit så långt om hon inte var barnvakt under tiden.
Kvällen avslutades välbehövligt med köttfärslimpa, potatis och sås och lördagsmys tillsammans med mina snälla föräldrar.
Skottkärra var bra i början när pannorna var på andra sidan huset

Lite extra hjälp på slutet

När vi vaknade på söndagsmorgonen var vi rätt glada att vi var klara med takpannorna, även om träningsvärken och ryggvärken inte alls var så illa som vi befarade den skulle bli.
Istället fortsatte vi med att måla garaget som M påbörjat under veckan. Det är nog rätt skönt att få det färdigmålat innan det är dags för megamålningen på "nya" huset... Det ska bli sååå skönt att bli av med den hemska aprikos-rosa färgen som någon innan oss måste tyckt var perfekt för detta hus. Nu blir det beige-vitt med vita knutar och mörk-mossgrönt runt fönster och dörrar.
Bergvärme-borr-mannen var också här med ett par extra karlar och hämtade borren (som borrat färdigt efter mycket om och men) och firade ner slangen så vi kan få in värmen i huset. Utöver det var vår elektriker-granne/vän här och drog om lite el... Så det var full fart hela dagen.
söndagsmålning... bort med det aprikos-rosa (även om den nya färgen
nästan ser rosa ut här också, ska ju målas en gång till så färgen under inte
lyser igenom...)

Framsidan på garaget färdig

På torsdag ska evtuellet hela taket vara borta och det nya påbörjas. Beror bl.a. på om regnet vill hålla sig borta eller inte. Och så vet vi hur det är med husbyggen... så jag och M är lite skeptiska. Vi tar det som en glad överraskning om det blir av som de säger.
Idag ska ställningen runt huset upp, en karl är här och gräver ner slangen från bergvärmehålet, och snickarna stampar just nu omkring på taket och dunkar och bankar. Behöver jag säga att hela tomten ser ut och låter som en byggarbetsplats... Och här inne går jag och lilltrollet. Tur vi har lite aktiviteter inplanerade framöver.
Gissar att vi får en hel del jobb med att återställa gräsmattan i vår

Tja, vit presenning kanske inte är så fel som tak ändå... och varför inte
ett svart hus?! Eller näe...

Det regnade bräder utanför fönstrena igår

RSS 2.0