Ny vecka

nya tag. Jag fick ställa in mitt tandläkarbesök idag (...också, ställde in ett förra veckan pga hosta) eftersom förkylning plus allergi har satt sig i bihålorna. Att ligga ner på rygg i en tandläkarstol i en och en halv timma kändes rätt ohållbart om man säger så, det får finnas någon måtta på pina. Nu har jag och lillstrumpan mysmorgon istället, och om en stund ska jag ta hand om köket som ser ut som ett bombnedslag efter mors-dag-grillkvällen tillsammans med mina föräldrar och syster igår.
Igår ja... vilken helt underbart mysig och trevlig dag!! Först var det visserligen städning av huset tillsammans med älskade M som gällde, jag dammsög och våttorkade golven och M putsade alla fönster. Kanske inte så mysigt under tiden, men väldigt skönt efteråt. Sen njöt vi i solen på altanen en stund med glass och kaffe, medan lilla J sov.
Middagen och eftermiddagsfikat intogs hos svärföräldrarna i Rejmyre och sen inhandlades kyckling, cocktailtomater, färska champinjoner och färsk lök till kvällens grillspett. Nu hoppas jag kvällarna kommer fortsätta vara sådär fina och sköna som igår, för jag fick mersmak!!
I eftermiddag hämtar jag äntligen hem storbarnen igen och så väntar kaos, bråk, mys, gos, aktiviteter och storfamilj igen! Vi ska även försöka hinna med att måla färdigt huset... får se hur det går...

Äntligen fredag

och jag är hemma med lilltroll igen. Idag ska vi bara vara (och städa huset...). Jag är något lite piggare än i början av veckan, men långt ifrån full av energi och längtar fortfarande ständigt till sängen.
Känner dessutom tacksamhet att vi inte satt kvar framför tv:n och tittade på hur Sverige åkte ur Melodifestivalen igår kväll, utan gick och lade oss efter att ha hört bidragen. Är inte ens ett dugg besviken, och jag som varit ett fanatiskt fan av Melodifestivalen genom åren. Nu tycker jag nästan det är skönt att jag slipper se spektaklet på lördag... låtarna som är värda att höras kan ju lätt räknas på ena handens fingrar om man säger så. Och de låtarna kommer garanterat ligga bland de 10 låtar som kommer sist. Kanske dags att lägga ner Melodifestivalen, eller?!
Nä, det får bli en film eller om det är fint väder mys ute på altanen istället.
Nu ska jag fixa en kanna kaffe och ta med mig Lilla J ut i solen en stund. Får se om jag kan hitta lite energi till dammsugning och våttorkning av alla golv i huset... samt bearbetning av stora tvätthögen i badrummet.

Jag är

så oerhört trött på att vara trött nu. Det är en trötthet som går ända in själen och gör mig matt, orkeslös och gråtmild och jag vill bara ligga kvar i sängen och gömma mig under täcket på morgonen. Detta trots att jag sover relativt bra på nätterna.
Jag misstänker att det är min sjukdom och den nya medicinen som ligger bakom det hela. Förra medicinen hjälpte mot värken, men gjorde mig extremt illamående och orsakade huvudvärk. Nu hoppas jag den nya ska vara lika effektiv mot värken och att illamåendet håller sig borta... och att tröttheten går över. Jag kan liksom bli gråtfärdig bara jag ser högen av tvätt i badrummet eller de odiskade tallrikarna på diskbänken. Det går inte att sortera tankarna i huvudet och ibland kan det till och med vara svårt att fokusera blicken. Det känns som jag lever i en seg bubbla som jag inte får hål på.
Det blir tidig säng-gång ikväll (också). Men först ska jag krypa upp hos M och mysa en stund i soffan framför tv:n

Igår åkte

vi till Bauhaus för att köpa sandlåda åt Lilla J. Hon har tidigare använt ena sidan (den där jag än så länge inte planterat några växter) av mitt växthus som sandlåda. Men nu tänkte jag få in lite växter där med, och kände att det inte var helt optimalt att ha en grävande 1,5-åring springande där.

Det blev dyrt med sandlåda. Det stod ju en hörnsoffa i konstrotting och ropade på oss på trädgårdsavdelningen...
Invigning av nya sandlådan


Nya myshörnan på altanen


Så det kan bli. Senare på kvällen, i väntan på att fläskfilén skulle bli klar på grillen, hade vi invigning av vår nya myshörna. Vin till de vuxna, läskdrink till barnen och salta pinnar och potatisskruvar dukades fram och hela familjen softade en stund i soffan.

Hjälp, idag

har jag varit hemma med alla tre fredagströtta barnen, eftersom storbarnen hade studiedag. Tala om att bli totalt slut! Stora barnen lekte, bråkade, skulle ha hjälp med än det ena än det andra om vart annat och så bråkade de lite (mycket) till, och lilltroll pockade på uppmärksamhet oavbrutet. Jag fick som tur var en liten paus i det hela när väninnan kom på besök och vi lämnade stora barnen hemma för en välbehövlig långpromenad.
När vi kom hem igen var fika med nygjorda chokladbollar (eller negerbollar som det står i min rätt gamla bakbok "7 sorters kakor"), kaffe (som jag visserligen fixat och hällt upp i termos innan promenaden), kokosbollar och saft framdukat. Ibland är de bara för söta min stora små!!
Men sen kom bråken igång igen.
Sen hade jag utvecklingssamtal på Jolines dagis kl. 14:00 på dags-schemat, och fick ta med alla tre barnen eftersom E och T verkligen INTE kunde tänka sig att vara ensamma hemma igen. Eftersom dagiset inte ligger alltför långt ifrån vårt hus promenerade vi dit. Och HELA vägen hade min älskade stora dotter en "diskussions-monolog" om varför hon och lillebror jämt bråkar och att hon vill ändra på sig men inte kan och att hon vill vara som mig och min bror (som tillhör de få syskon som väldigt sällan bråkade när de var små) etc etc. Det var gråt och tjat och tandgnissel... och en till slut väldigt irriterad mamma... hela vägen. Till slut gav jag upp och slutade svara henne, det hjälpte ju inte vad jag än sa... Jag ser INTE fram emot hennes tonårsperiod om man säger så.
Kvällen har jag tillbringat på badhuset med sonen som går på intensivsimskola inför sommaren, i affären inhandlandes kvällens mat och sen lagandes mat i köket och ätandes i matrummet.
Nu har jag landat i soffan, men ska bege mig till sängen som intensivt kallar på mig där uppe i sovrummet.
Imorgon hoppas jag på att hinna med lite mer terapijobb i trädgården (mer kirskål ska bort bl.a.) och sen är det kalas för systeryster som fyllt år.

Och så

är snart långhelgen över för denna gång och alla kalasen avklarade. Klockan är snart 13:00 och jag sitter fortfarande i morgonrock och mysbyxor. Det tar på krafterna att kalasa så mycket och idag känner vi oss aningen slitna. Snart ska jag iväg och hämta de sista kalasande familjemedlemmarna, E och T. Sen blir det en lugn och stillsam eftermiddag tillsammans.


M:s födelsedagstårta

pyjamasparty med tacos


...tårta



... och paketleken. Och sen var det  filmdags (Girls just wanna have fun) med popcorn och godis.


Festfin lilla J med sin mamma på väg till kusinens 14-årskalas

Födelsdagar

Och så går startskotten för fyra dagar av kalas. Det är inte klokt vad folk i min närhet fyller år på våren, nästan så det blir för mycket (men bara nästan)

Idag: födelsedagsfika för M som fyllde år för nästan två veckor sedan
Imorgon: Försenat 10-årspyjamasparty för stora dottern E (som fyllde i oktober, men då var huset "under constuction"
På lördag: Kalas för M:s brorsdotter som fyller fjorton (och storbarnen ska följa med farmor och farfar på kalas för deras kusin)
På söndag: E ska på kalas för en klasskamrat
Ingen rast, ingen ro... och MYCKET tårta!

röstlös

Jag är så TRÖTT på alla dessa virus som gör vår lilla J och nu även hennes föräldrar sjuka!!!! Planerna för igår var som följande:
* Mysmorgon
* Inhandla trädgårdsbänk och lite annat smått och gott
* Baka bullar, kladdkaka i långpanna och tårta till älskade Ms födelsedagsfika
* Grilla
* Lördagsmys framför tv:n med sambon, godis, popcorn och dricka
* Sova
Istället blev vi inbjudna på 35-årsfest hos grann-vännerna. Vilket vi tyckte var en jättetrevlig ersättning för det ovan nämnda (det finns ju bl.a. rätt goda bullar att köpa och kladdkakan och tårtan hinns med innan fikagästerna kommer). Sagt och gjort, vi ändrade vi våra planer. Köpte trädgårdsbänken, Findus frysta kanelbullar och lite presentväxter (till födelsedagsbarnet och till ex-mannen som gifte sig igår. Grattis R och J är så glad för er skull!!), och åkte sedan hem för att äta en snabb, sen lunch, och sen göra oss i ordning och gå över vägen till festen.
Det blev en jättetrevlig fest med god mat och dryck och trevligt sällskap. Det tyckte nästan hela jag... utom min hals, som inte alls var med på noterna. Det rev och slet i den hela kvällen och framåt natten var rösten så gott som borta.
Idag ÄR rösten helt borta och ersatts av förhöjd kroppstemperatur och halsen känns som om någon gått lös på den med ett rivjärn. Det blev med andra ord inget födelsedagsfika för sambon, som för övrigt också ligger nerbäddad med feber.
Tur vi firade lite på "riktiga" födelsedagen med:
varm smörgåstårta


och exotisk fruktsallad (färsk ananas, jordgubbar, kiwi, melon, vindruvor och banan)

Lilla J då... jo hon är helt frisk och väldigt pigg!

Köttfärslimpa

Ikväll blir det köttfärslimpa till kvällsmat. Egentligen är det något jag brukar laga på helger, lite "finare" mat liksom. Men nu har jag varit sugen på det länge och dessutom varit dålig på att laga riktig kvällsmat denna vecka. När man är förkyld behöver man muntras upp med riktig mat så mycket som möjligt, och vad är då bättre än köttfärslimpa (med potatis och champinjonsås... och kanske lite grönsaker också då). *Ler*. Annars travar dagarna på som vanligt. Är hemma med Lilla J som fortfarande inte är 100. Jag blir galen på dessa förkylningsvirusar (magvirusarna har lämnat oss för denna gång, hoppas jag). Nu verkar de även hittat mig och min hals. Dessutom har björkarna börjat attackera, så jag har fått rota fram mina allergitabletter, tur att de finns!
Dags att sätta igång med matlagningen om vi ska få någon kvällsmat innan natten är här.

Hemma

Försöket att lämna dottern på dagis misslyckades (trots att vi faktiskt tyckte hon verkade frisk). Vid halv elva igår ringde en dagisfröken: "Lilla J har feber..."
Jag "tvingade" M att åka och hämta henne så jag åtminstone fick EN jobbdag den här veckan. Nu sitter jag här med en halvförkyld, trött dotter (men utan feber. Tror faktiskt att hon får feber när hon är trött, som går över bara hon får vila. Ska försöka kolla det idag) och anmäler VAB till försäkringskassan igen. Hatar dessa papper som ska in och internetsidor som ska fyllas i, hatar att jag inte kan få enbart lön en månad och hatar att betalningen från fk alltid är minst en månad sen.
Sen tycker jag dessutom inte om att veta hur mina stackars arbetskamrater sliter för att få ihop arbetet med för lite personal... Snälla, snälla Lilla J:s immunförsvar, kom igång och kämpa emot!! Din mamma behöver jobba
Är man trött och halvförkyld är det skönt att ligga på golvet och titta på tv en stund (2 min, sen är det full fart igen)

Oplanerat

Det blir aldrig som man tänkt sig.
Istället för att fira Valborg med trevliga vänner hos grannarna blev det en stilla kväll framför tv:n. Lilla J som klarat en hel vecka på dagis (eller iaf de tre dagar som hennes dagisvecka består av) hade generöst tagit emot magsjukevirusarna från dagiskompisarna och givit dem ett nytt hem i lilla magen. Därmed underhöll hon sina föräldrar med att kräkas ner sin säng två gånger natten till fredagen. Det var bara att ringa mina föräldrar och be att de förbarmade sig över storbarnen i helgen (som i år för en gångs skull skulle fira Valborg med oss) så de inte behövde komma hit och bli smittade och sen meddela grannarna att vi skulle utebli från Valborgsfirandet.
Som tur var piggade Lilla J på sig och vi kunde vara ute och mysa och fixa i det fina vårvädret under resten av helgen. Nu kämpar vi bara med att få upp hennes aptit igen.
Babyplommontomat-plantorna har planterats om i nya krukor med ny jord, melonplantorna har flyttats ut till växthuset för inomhus-avvänjning och solrosplantorna har fått nya hem i rabatten vid garaget.


Älskade M slet med att "täppa igen" hålet under altanen (ska bara målas i mörkare grått också)


Jag grävde bort buskar och fixade en kryddodling bland klipporna vid baksidan av huset. Där ska det växa timjan, oregano, dill, persilja, citronmeliss, gräslök, basilika och rosmarin


Och äntligen har sådden av rädisor, broccoli, morötter, lök, rödbetor och grönkål blivit av


... och likaså har har sparrisen och majsen kommit i jorden. Nu är det bara melonplantorna kvar, de kommer i jorden när de är "utevana", och så ska jordgubbslandet rensas färdigt.

Nu har Lilla J tröttnat på att bada (ja jag sitter på toalettstolen och skriver medan lillan leker i sin lilla blå badbalja). Dags för hennes hårtvätt och sen gröt och middagssömn, så ska jag passa på att gå ut till jordgubbarna... Har märkt att det blir väldigt många jordgubbsplantor över när jag rensar, för de sprider sig något extremt. Snart vet jag inte var jag ska göra av dem, och slänga vill man ju inte. Någon som kanske vill köpa? Blir väldigt goda och många jordgubbar och plantorna växer fort och, som sagt, förökar sig...
PS. Vad kul det skulle vara om ni som läste här gav en kommentar eller bara sa hej... ;)

RSS 2.0